Välj en sida

Urfa är en stad i sydöstra Turkiet, inte långt från gränsen till Syrien. I närheten ligger några av de allra äldsta mänskliga bosättningarna; 12 000 år gamla.

Precis som i övriga Mellanöstern fick chilin snabbt fäste när den introducerades. Fast i Urfa har man satt en speciell twist på den. Skillnaden ligger i torkningen. Chilifrukterna torkar sakta i solen på dagen, men täcks sedan över på natten. Resultatet är att den blir lätt oljig, och aldrig helt torr.

Smaken är rik – inte bara stark – med inslag av russin och tobak. Används för att ge en rikare smak till bland annat grönsaker eller brässerade kötträtter. Du kan också prova att runda av med urfachili istället för med svartpeppar. Ett spännande alternativ är att använda den i majonnäs, vinägrett eller i pastasås.

Det antas förresten att det var i Urfa som det arameiska skriftspråket skapades. Som är originalspråket i Nya Testamentet.