Välj en sida

Bland folk som inte bryr sig så mycket om mat och hälsa, hör man ibland argumentet att det är bättre att äta gott och njuta av livet än att vara en asket som äter trist och smaklös mat, bara för att leva lite längre. Det argumentet får nu anses motbevisat. Om du inte definierar chili som trist och smaklöst, förstås.

I en rapport i den (mycket) ansedda vetenskapliga tidskriften British Medical Journal publicerar nu ett kinesiskt forskarlag resultatet av en av de största undersökningarna någonsin vad gäller matvanor och hälsa. Undersökningen omfattar ca en halv miljon deltagare, och pågick i sju år.

 

Chili minskar risken att dö i förtid med 14 %.

I korthet visar det sig att de som äter mycket chili har en bättre hälsa. Bäst är det att äta färsk chili, men även chiliolja och rökt chili (som chipotle) ger en klart positiv effekt. Den grupp som åt mest chili minskade risken att dö i förtid med hela 14 %.

Att siffran blir så stor som 14 %, beror på att chilin motverkar ett flertal farliga sjukdomar: Hjärt- kärlsjukdomar, cancer och lungsjukdomar (alltså inte bara lungcancer). Dessutom finns det resultat som tyder på att stark mat med mycket chili leder till minskad risk för övervikt och fetma: Det kan bero på att du inte äter lika mycket, helt enkelt.

 

Troligen är det hettan som är nyckeln.

Så vad beror det här på? Det svarar inte studien på, men en kvalificerad gissning från andra forskare är att nyckeln är capsaicin, det ämne som ger chilifrukten dess hetta. Det finns teorier om att ämnet motverkar inflammationer, förbättrar ämnesomsättningen eller stärker magens bakterieflora.

Tvärtemot vad många tror, behöver du inte äta fröna i chilin för att få i dig capsaicinet eftersom det sitter i fröfästena och fruktens mellanväggar. Och att paprika inte funkar även om den är en chilifrukt; den innehåller inget capsaicin. Men att chili är bra för dig är bevisat, nu återstår att ta reda på varför.

 

Liten chiliguide

Här presenterar vi en liten guide till de vanligaste chilisorterna. Det finns tusentals sorter, fördelade på 10 – 25 arter.

Scoville Heat Units (SHU) är skalan som mäter hur stark en chili är, vilket i praktiken blir ett mått på mängden capascin. Världens starkaste chili är tortuga scorpion, som ligger på strax över två miljoner SHU. Den är alltså 100 till 200 gånger starkare än den vanliga jalapeñon (10 000 – 20 000 SHU). Ren pepparspray ligger på 16 miljoner SHU.

De varianter vi presenterar här är förvisso något mildare än Tortuga Scorpion.

 

Ancho (1 000 – 2 500 SHU)

Fruktköttet ger en fyllig och fruktig smak av russin och torkat plommon, tillsammans med toner av lakrits och kaffe. Förutom att den passar bra med både fläsk & nötkött, funkar den bra i desserter och inte minst tillsammans med mörk choklad.

Cayenne (15 000 – 25 000 SHU)

Samlingsnamn för chili inom arten spanskpeppar. Gruppen är uppkallad efter staden Cayenne i Franska Guyana. Populära som krydda i heta anrättningar; cayenne är en av del vanligaste chilisorterna.

Chilipulver (3 600 – 4 400 SHU)

Kryddblandning bestående av olika chilifrukter inom växtsläktet capsicum. Oftast ingår även andra kryddor; oregano, vitlök, spiskummin och salt. Chilipulver är en viktig krydda i cajunmat och det mexikanska köket.

Chipotle (1 000 – 2 000 SHU)

Det här är ingen egen art, utan rökt jalapeño. Det spanska ordet chipotle är taget från ordet chipotli på språket n’huatl som var aztekernas språk. Där betydde chil, het peppar och potli betydde rökt. Riktigt bra i en kall sås till grillat eller stekt kött.

Guajillo (2 000 – 8000 SHU)

Svagt örtig samt bärsöt och het. Guajillo ger fin färg och sammansatt smak i salsa, grytor och soppor. Sorten är så vanlig i Mexiko att den helt enkelt kallas ”matchili” (chili de comida). Den vanligaste torkade chilifrukten efter Ancho i Mexiko.

Habanero (100 000 – 300 000 SHU)

Tillsammans med Scotch Bonnet den mest odlade varianten av arten havannapeppar (Capsicum chinense). Frukterna är klockformade och varierar i storlek mellan 2,5 och 5 cm i diameter och färg från vit, grön (omogen), gul och orange till röd.

Jalapeño (10 000 – 25 000 SHU)

Het och fruktig chili som härstammar från staden Xalapa i Mexiko. Jalapeño är en av de mest kända chilisorterna, och populär som tilltugg. I Sverige har Jalapeñon slagit igenom framförallt som ett tillbehör till nachos och tacos.

Paprika (10 – 100 SHU)

Paprikan är en chilifrukt som i stort sett saknar capiscin. Den förädlades för första gången på 1850-talet i Ungern. Omogen paprika är alltid grön. När den mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Smaken är betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpeppar släktet.

Pasilla (1 000 – 4 000 SHU)

Betyder ungefär “litet russin” på spanska. Frukten kallas pasilla i färsk form, när den är torkad kallas den chile negro, ”svart chili” alltså. Pasilla är tillsammans med mulato, ancho och poblano en vanlig ingrediens i mole-såser, populära i framförallt Mexiko.

 

Vill du ha mer teori, kan du läsa vår tidigare artikel här. Och chilitips vid grillen har vi skrivit om här. Vill du gå rätt in i det praktiska, beställ din chilimarinad av Susanne Rask.

Vi ser gärna att våra kunder lever länge.